wear your flaws!

flawsonfleek

“Helping hands”

15 december 2020

“Helping hands”

Nieuw bij Flaws on Fleek zijn een aantal vragen om even over na te denken. Voor jou, voor mij, voor iedereen dit de interviews leest. Want wat willen we nou echt in het leven? Wat maakt jou echt blij? 
Zo vroeg ik aan Lisanne: ” Later als ik groot ben…”

“Later als ik groot ben, wil ik anderen helpen, net zoals ik altijd geholpen ben!”

En ik ben van mening dat dapper zijn iets anders is dan hoe we deze woorden vaak gebruiken en dus vroeg ik ook aan Lisanne, “wat is dapper zijn?” 

“Dapper zijn is, zijn wie je wilt zijn.”

Lisanne (25) werd geboren met het Poland syndroom. Het Poland syndroom is een aandoening waarbij de spieren van de borst en/of schouder onderontwikkeld zijn aan één kant van het lichaam. Soms in combinatie met een afwijkende aanleg van de arm/hand van de aangedane zijde. Het syndroom is erg zeldzaam en over het ontstaan ervan is nog maar weinig bekend.  

Lisanne werd geboren met een linkerhand die veel kleiner was dan haar rechterhand. Ook zaten de vingers van de linkerhand aan elkaar en mist ze haar borstspier links. De eerste maanden van haar leven zijn er meerdere ziekenhuisbezoeken geweest. Een plastisch chirurg in het AMC vertelde de ouders van Lisanne destijds over het syndroom van Poland. Er was toen nog veel onzekerheid over wat Lisanne wel en niet zou kunnen.

Na negen maanden kon ze geopereerd worden aan haar hand om de vliezen tussen de vingers weg te halen. Helaas moest dit na een tijdje weer opnieuw omdat Lisanne als klein meisje het verband verwijderd had waardoor de vingers weer aan elkaar zaten. De tweede keer werd er gekozen voor gips in plaats van verband en slaagde de ingreep.  

Lisanne heeft ondanks het verschil in grootte van haar handen altijd alles gedaan. Op dit moment werkt ze als spoedeisende hulp verpleegkundige. “Het is altijd even zoeken naar de juiste maat handschoenen”. Maar verder wordt ze in niks beperkt.  

Doordat ze door haar ouders opgevoed is alsof er niets anders was dan bij anderen heeft Lisanne zelf nooit een punt gemaakt van haar aandoening. Ik vertel er altijd open en eerlijk over. “Gepest ben ik, op één jongen na, ook eigenlijk niet!”  

“Grapjes maken mag, met mij, niet over mij!”

Wel hadden mensen soms twijfels of ze bepaalde dingen wel zou kunnen. Dit heeft haar altijd gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen. 

In de puberteit heeft ze wel onzekerheden gehad over haar borsten die ook verschillen vanwege het missen van haar borstspier. Ze heeft regelmatig de mogelijkheden opgezocht om dit verschil middels plastische/cosmetische chirurgie te verbeteren. Maar uiteindelijk is het zoals het is en liet ze in plaats van een ingreep een tatoeage zetten met de boodschap
“ Imperfection is beauty”.  

“ Imperfection is beauty en laat niemand je wat anders vertellen!” 

 


    Written by:    Leave a comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *