Helder


Helder
De droom
Wordt langzaam helder
Zet jezelf niet meer opzij
Pas als jij je dromen volgt
Ben je werkelijk vrij


– woordenwensjes

Mirna (33) begon naar aanleiding van een heftige gebeurtenis in haar leven met het schrijven van gedichtjes. Het waren allemaal wensjes van woorden. En dat maakte ‘Woordenwensjes‘.

“Als dit in de familie zit, dan heb ik dit ook!”

Mirna was vijftien toen ze met haar ouders op vakantie was en haar vader gebeld werd met het nieuws dat zijn zus opnieuw borstkanker had. Later bleek ook haar dochter, Mirna’s nicht, het te hebben. Mirna had direct het gevoel ‘als dit in de familie zit, dan heb ik dit ook!’

Zo kwam een erfelijke genmutatie aan het licht. En omdat Mirna’s vader drie dochters heeft liet hij onderzoek doen naar mutatie. Ook bij hem werd een BRCA2-heb mutatie aangetoond.

BRCA staat voor BReast Cancer. Als er een foutje in dat gen zit, ook wel genmutatie genoemd, ontstaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker. Elk kind van een ouder met een BRCA-genmutatie, heeft vijftig procent kans om dit te erven. Dat geldt ook voor jongens. Een vrouw met een BRCA 2-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker en 10 tot 20 procent op eierstokkanker. (Oncogen, z.d)”

In 2014, Mirna was toen 26, nam ze de stap om te achterhalen of ze zelf ook drager zou zijn van het gen. Maar voor Mirna was hier geen twijfel over. Een aantal maanden later werd haar gevoel bevestigd.

Het risico op borstkanker neemt voor vrouwen met een BRCA 2 mutatie sterk toe vanaf 30 jaar. Mirna wou eerst haar gezin compleet maken en eventueel haar kinderen nog borstvoeding geven dus pas na de geboorte van haar derde kindje maakte ze definitief de keuze om haar beide borsten preventief te laten verwijderen. “Ik wilde geen risico lopen dus die borsten moesten gewoon weg!”

Het liefst had ze van haar buikweefsel nieuwe borsten gewild maar vanwege een afwijkende aanleg van de aderen in haar buik kon dit niet.
Mirna is na het horen van dit bericht heel sterk: “Balen! Maar het is wat het is, en die tijdbom moet uit mijn lijf!”

“Die tijdbom moet uit mijn lijf!”

Haar borsten werden na de amputatie opgevuld met zogenoemde tissue expanders. “Dit zijn een soort ballonnetjes die dan wekelijks gevuld werden totdat het juiste formaat bereikt was.” Na de nodige complicaties aan één van de wonden werden na bijna een jaar de expanders vervangen door siliconen.

Mirna is nooit onzeker geweest over deze keuze. “Er was geen andere optie!” Wel ondervond ze de nodige struggles en onzekerheden op het moment dat de operatie daadwerkelijk daar was. Waaronder ook struggles die los stonden van de ingreep. Ineens kwamen er vragen als: “Wat wil ik met mijn leven?”

Deze struggles is ze gaan vertalen in blogs. De blogs liet ze aan haar man lezen voordat ze ze publiceerde. Dit maakte met regelmaat veel emoties los. Want wat Mirna niet kon zeggen, kon ze wel heel goed schrijven. Het schrijven heeft Mirna erg geholpen en het bracht zoals ze het zelf noemt verbinding met de mensen om haar heen. Zo kwamen zij en haar man weer dichter tot elkaar, maar zei ook haar moeder: “Je lijkt meer op mij dan ik gedacht had!”

“Alles begon met de ellende van die borstoperatie, maar daar eindigde het niet. Misschien begon het daar pas echt!”

Maar door het schrijven ontstond er een grote worsteling met haar werk. Ze had zó sterk het gevoel dat dit was wat ze moest doen dat er steeds meer afkeer kwam tegen het werk wat ze deed. En nu is daar Woordenwensjes. Haar missie: groots verbinden in het klein!

Het eerste gedichtje dat ze schreef:

Blote voetjes

Met je kleine blote voetjes
Zet je steeds opnieuw een stap
Verder in de wereld
Oh, wat ga je rap

Wiebel, wiebel
Heen en weer
Dan val je om
En staat alweer

Het is fijn om naar te kijken
Hoe jij vol vertrouwen staat
Ik hoop dat jij ook later
Zo door het leven gaat


– woordenwensjes

Met het gedichtje ‘Helder’ (mijn lievelings!) werd haar droom duidelijk, helder! Kaartjes, posters en inmiddels is er zelfs een boek waarin Mirna een complete bruiloft verwoord. Geïnteresseerd in een gedichtje of ga je binnenkort trouwen? Klik hier!

Mirna, volledig in de Flaws on Fleek vibe! Weg met de taboe op ziektes, aandoeningen, verminkingen, uiterlijke verschillen. Dankjewel!

Liefs,

VEER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *