wear your flaws!

flawsonfleek

Prikkels verwerken werd topsport

28 maart 2021

Prikkels verwerken werd topsport

Prikkels verwerken werd topsport

Tessa Geerling (26), was met onder andere vier wereldtitels een veelbelovend BMX-talent. Door een val op haar achterhoofd in 2017 ontstaat er een haat-liefde verhouding met de fiets en kamt ze nog dagelijks met de gevolgen van die val.

Tijdens een nationale BMX-wedstrijd in Nuland kwam Tessa ten val. Ze krabbelt zelfstandig weer overeind en crosst naar haar begeleiders en vriend. Zij merken direct dat er iets niet goed is. Er wordt een ambulance gebeld en Tessa beland in het ziekenhuis. Hier wordt een CT-scan gemaakt, waarop een klein beetje bloed te zien is bij het zachte hersenvlies. Een dag later mocht ze alsnog naar huis met de diagnose “hersenschudding”.

Uiterlijk lijkt er niks aan de hand, waardoor ze zich soms extra moet verantwoorden.

Al snel merkte Tessa dat het niet goed ging. Toen ze na de zomervakantie haar studie aan de HBO weer oppakte had ze veel last van misselijkheid, hoofdpijn, hitte aanvallen en kon ze soms niet op woorden komen of nog schrijven.

” Zodra ik school binnenstapte raakte ik zwaar overprikkeld door alle mensen en geluiden om me heen. Dit maakte me zo boos!”

Maar met het sportersbloed in hart en nieren pushte Tessa zichzelf om door te gaan. Hierdoor is ze veel te lang ver over haar grenzen gegaan. Er volgt een nieuwe diagnose, een hersenkneuzing. Hieropvolgende start Tessa in december 2017 met een revalidatietraject. Ze kreeg een strak schema met ritme, rust en regelmaat. Ze mocht bijvoorbeeld drie sociale momenten van een kwartier per dag hebben. “Ik mocht dan kiezen: Even praten met mijn ouders, een vriendin of even op mijn telefoon kijken.”

Langzaam is er wat verbetering, maar na 1,5 jaar stagneert de vooruitgang en krijgt ze alleen nog maar handvatten om het leven zo aangenaam mogelijk te maken en te leren leven met de situatie

Voor Tessa’s behandeling in Amerika werd ze heel erg moe en geïrriteerd van de kleinste prikkels. Een kwartier buiten zitten in de zon en de vogels horen tjilpen was bijvoorbeeld een activiteit. Nadien moest ze dan weer een slaap of –rustmoment pakken. Naast het moeilijk verwerken van prikkels zijn er ook problemen met haar zicht. Alles buiten haar centrale zicht ziet ze niet. Even kort uitgelegd: Normaal gesproken als je recht vooruit kijkt zie je ook allerlei dingen van opzij. Dit laaste zie Tessa dus niet.

Meerdere keren wordt Tessa gewezen op een kliniek in Utah, Amerika. Een kliniek gespecialiseerd in het behandelen van Post Concussion Syndrome. Dus geschikt voor wanneer je niet (goed) herstelt van een hersenkneuzing. Na een intakegesprek blijkt dat Tessa aan alle kenmerken voldoet om deze behandeling te kunnen doen slagen. Een nadeel, de behandeling kost €15.000 en wordt niet vergoed. Na een geslaagde crowdfundingsactie kan Tessa dan eindelijk in januari 2020 naar Amerika.

“Ik wil gewoon mijn studie afmaken, normaal aan het werk. Ik wil gewoon naar vriendinnen kunnen gaan en actief kunnen deelnemen aan een gesprek!”

Bij Cognitive fx maken ze gebruik van een unieke behandelmethode waarvoor ze eerst een functionele cognitieve MRI-scan moest ondergaan. Tijdens deze scan moest Tessa allerlei oefeningen en testjes doen waardoor er precies in kaart werd gebracht welke delen van de hersenen inactief en overactief zijn. Aan de hand van die uitslag werd een behandelplan opgesteld. De behandeling duurde een week. Er werd gewerkt zonder medicijnen of bloederige ingrepen.

Na een intensieve week werd er opnieuw een MRI gemaakt en waren alle delen van de hersenen weer wat meer in balans. Bij thuiskomst blijft ze tot aan afgelopen zomer trainingen doen. Als ik Tessa vraag waar ze nu nog tegen aanloopt geeft ze aan dat het vooral nog de belastbaarheid is. Ze moet in alles haar grenzen bewaken omdat anders de klachten weer toenemen. Sinds november is ze aan het afstuderen, ze neemt hier iets langer te tijd voor, maar hoopt het voor de zomer afgerond te hebben. 

Tessa, ik sta perplex van je doorzettingsvermogen. Je bent een inspiratie. En je bent op de weg terug! Heel veel liefde en succes.

Liefs,

 


    Written by:    Leave a comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *